top of page
Ara

Antwerp


stadhuis antwerpen, grotemarkt

Antwerp, ya da yerel adıyla Antwerpen veya Fransızca'da Anvers, Belçika'nın en büyük ikinci şehri ve Flaman bölgesinin başkenti. Schelde Nehri'nin kıyısında, tarih ve modernliği harmanlayan bu şehir, muhteşem mimarisi, zengin kültürel mirası ve hareketli limanıyla ünlü. Elmas ticaretinin merkezi olan Antwerp, sanat ve modanın da önemli merkezlerinden. Göz alıcı tarihi binaları, büyüleyici müzeleri, lezzetli Belçika çikolataları ve enerjik sokaklarıyla keşfedilecek çok yer barındırıyor.




Grote Markt: Bu geniş meydan, zarif Rönesans tarzı binalar ve etkileyici Belediye Binası (Stadhuis) ile büyüleyici bir atmosfer sunar. Özellikle 16. yüzyıldan kalma binaların süslü cepheleriyle ünlüdür. Meydanın ortasında yer alan Brabo Çeşmesi, Antwerp'in kurucusuyla ilgili efsaneyi anlatan bir heykelle süslenmiştir.


Antwerpen İsmi: Şehir efsanesine göre "el atan" anlamına gelmektedir. Efsaneye göre, Schelde Nehri'nin kıyısında yaşayan dev Antigoon, geçen gemilerden haraç toplar, vermeyenlerin de bir elini kesermiş. Silvius Brabo adındaki genç kahraman, devi öldürüp elini keserek Schelde Nehri'ne atmış. Brabo Çeşmesi'ndeki heykel, bu anı tasvir eder.




Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Meryem Ana Katedrali) ve Nello & Patrasche Heykeli: Grote Marktın hemen arka tarafında bulunan Handschoenmarkt'ta yer alan Katedral Rubens'in 4 adet eserine ev sahipliği yapıyor. Gotik bir mimariye sahip olan katedralin giriş ücreti 12 Euro. Katedralin hemen önünde, sanatçı Batist Vermeulen tarafından tasarlanmış Nello ve Patrasche heykelini görebilirsiniz.


antwerp nello patrasche Rubens

Nello ve Patrasche’nin Hikayesi: 1872 tarihli "A Dog of Flanders" romanının ana karakterleridir. Nello, Antwerpte yaşayan fakir ve yetim bir çocuktur. Bir gün, terk edilmiş ve yaralı bir köpek olan Patrasche'yi bulur ve ona sahip çıkar. İkili, kısa sürede ayrılmaz bir dostluk kurar. Sanat tutkunu olan Nello'nun en büyük hayali, bir gün Rubens'in eserlerini görebilmek ve onun gibi bir sanatçı olabilmektir. Zaten zor bir hayatı olan Nello ve Patrascje'nin hayatı Nello'nun, bir resim yarışmasında başarısız olması ve ardından büyükannesini kaybetmesiyle daha da zorlaşır. İkisi de kimsesiz ve evsiz kalır. Soğuk bir Noel arifesinde, Nello ve Patrasche, Rubens'in eserlerinin olduğu Meryem Ana Katedrali'nin önünde donarak hayatlarını kaybederler. Koşulsuz dostluk ve sadakatin simgesi haline gelmiş hikaye, özellikle Japonya'da büyük bir üne sahip ve birçok kez filme uyarlanmış.






Antwerp Merkez Tren İstasyonu: Bu şehri görmek için yeterli bir sebep olabilir. Art nouveau tarzı mimarinin en etkileyici örneklerinden biri olan istasyonun yapımı 10 yıl sürmüş ve 1905 yılında tamamlanmış. 2009'da Amerikan Newsweek dergisi tarafından dünyanın dördüncü önemli tren istasyonu seçilmiş. Diğerleri için linke bakabilirsiniz.




Antwerp gezilecek yerler mas museum

MAS | Museum aan de Stroom: MAS, hem mimari tasarımıyla hem de sunduğu kültürel zenginliklerle Antwerp'in vazgeçilmez duraklarından biri. Dokuz kattan oluşan müzenin her katında farklı galeriler bulunmakta ve bu galerilerden bazıları ücretsiz olabiliyor.



Her katında farklı bir manzara keşfedebileceğiniz müzenin çatı terasından Antwerp'in 360 derecelik manzarasını seyredebiliyorsunuz.







Sint-Anna Tüneli: Scheldt Nehri'ni geçmenizi sağlayan tünel 1933 yılında açılmış. Tarihi atmosferinin yanı sıra ahşap yürüyen merdivenleri oldukça dikkat çekiyor. Yaya ve bisiklet trafiğine açık olan tünel yaklaşık 572 metre uzunluğunda.




havenhuis zaha hadid

Havenhuis: Antwerp'in Eilandje bölgesinde yer alan bu bina, mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanmıştır. 2016 yılından bu yana Anvers Liman İdaresi'nin beş yüz çalışanına ev sahipliği yapmaktadır. Liman Binası'nın önündeki meydan, Eylül 2016'dan bu yana Zaha Hadid Meydanı olarak adlandırılmaktadır. Proje, eski bir itfaiye binasının restore edilmesi ve yeni bir eklenti tasarlanması üzerine kuruludur.





Meir: Antwerp’in en canlı ve ünlü alışveriş caddesi olan Meir, şehrin tam merkezinde yer alıyor. Bu geniş ve hareketli cadde, 19. yüzyıldan kalma şık binalar ve cadde boyunca uzanan, dünya markalarının mağazalarıyla dolu.


Meir’in en dikkat çekici yapılarından biri, 2. Dünya Savaşı sırasında büyük ölçüde hasar gören ve yeniden yapılan Stadsfeestzaal alışveriş merkezidir. Alışveriş merkezi dendiğinde akla gelmeyecek bir şılıkta olan yapı, etkileyici iç dekorasyonuyla alışverişe ara verdirip kendini inceletiyor.







Spoor Noord Park Köprüsü: 2016 yılında açılan köprü, o tarihten itibaren yayalar ve bisikletliler tarafından kullanılıyor. Köprü, tasarımındaki özgünlük ve estetik nedeniyle, 2017'de ödüllendirilmiş.


Het Steen: Şato-kale karışımı olan bu yapı 1300’lü yıllarda inşa edilmiştir. Girişinde, geçmeye çalışanları durduran bir devin heykeli yer alır. Günümüzde turist bilgi merkezi olarak hizmet vermektedir.


Diamond Quarter: Antwerpen dünyadaki saf elmasın büyük bölümünün işlendiği ve parlatıldığı bir şehirdir. Bu bölüm tamamen elmas işlenmesi, derecelendirilmesi ve satışına ayrılmıştır.




Cogels-Osylei: Avrupa'nın mimari açıdan en etkileyici sokaklarından biridir. Cogels-Osylei'nin çevresindeki sokaklar da benzer mimari tarzlarda evlerle doludur. Yerel kafeler, küçük dükkanlar ve yeşil alanlar bölgeyi daha da çekici hale getirir. Bu bölgede dolaşmak, Antwerp'in kültürel mirasını yakından keşfetmek ve zarif mimarinin tadını çıkarmak için harika bir fırsat sunar.


Ulaşım

Velo, günlük 5 euroya bisiklet kiralayabileceğiniz bir sistem. Neredeyse her köşe başında bulunan bisiklet alma-bırakma noktalarından, cep telefonunuza gelen şifre ile bisikletinizi kiralayabilirsiniz. Gezilecek birçok yerin birbirine yakın olması ve Antwerp'in düz yapısı sebebiyle toplu taşımaya ihtiyaç duymuyorsunuz.



Yeme-içme deneyimlerimiz

antwerp Goossens

PAKT: Şehir merkezinin hemen dışında yer alan PAKT, kafelerin ve pubların yer aldığı yaşam merkezine dönüşmüş eski bir sanayi sitesi. Güzel çatı bahçelerinin gölgesinde, neşeli bir ortamda hoş vakit geçirebilirsiniz.


Goossens: 1885 yılından beri hizmet veren bir pastane. Gittiğimizde ekler ve çeşitli tatlılar denedik, her biri birbirinden başarılıydı.


Caffe Mundi: Grote Markt'a yakın bir kafe, kahveleri şiddetle önerilir.


Beastie Smash: Güzel smash burgerler yapan, tasarımıyla minik bir Hard Rock Cafe'yi anımsatan burgerci..







# Antwerp gezilecek yerler


57 görüntüleme0 yorum

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page